Zomerconcerten 2020

Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus, zijn de voorjaarsconcerten van april verplaatst naar juli.

Houd alvast de volgende avond(en) vrij:

  • woensdag 1 juli
  • vrijdag 3 juli
  • zaterdag 4 juli
     

Dit zijn de stukken die wij zullen spelen:

  • Sibelius - Karelia Overture
  • Hindemith – Symfonische Metamorfosen op thema's van Carl Maria von Weber
  • Brahms – 3e symfonie

De Karelia Overture van Jean Sibelius is een heerlijke stuk dat alle kanten op gaat. Van euforische ontploffingen waar het koper uit hun dak kan gaan, tot rustgevende harmonieën waar de strijkers van smullen. Al moeten de violen soms ook flink aan de bak om de loopjes in tempo te houden. De melodieën van het stuk zijn heel vrolijk voor Sibelius’ doen, wiens muziek normaal gesproken juist veel depressiever is. Zelf de mineur stukjes bevatten een hoopvolle toon. Al met al een geweldig stuk om te spelen én luisteren!

De Symfonische Metamorfosen van Hindemith wordt niet vaak gespeeld. Deze diversiteit in de programmering is één van de vele leuke aspecten van het CREA Orkest. Wat maakt dit stuk dan zo interessant? De muziek geeft door een vreemde mengeling van strakke ritmes en jazzy swing een eigen spanning en beweging in de muziek.

De derde symfonie van Brahms staat bekend als één van zijn meest avontuurlijke werken. De symfonie was vernieuwend, met veel onverwachte verschuivingen in de toonsoorten, de tonaliteit varieert voortdurend tussen majeur en mineur. Daarnaast eindigen alle vier de delen van de symfonie rustig en zacht, in tegenstelling tot de doortastende slotakkoorden waar men aan gewend was. Verder vinden er regelmatig ritmische verschuivingen over de maatstreep plaats.

Hopelijk tot dan!